Project Sjanshoaf

 

 

 (klik op de foto's)

De eerste stenen van het project zijn al in 2013 gelegd. Aan de rand van het gebied Leeuwen De Weerd is op het terrein van dierenpark Dierenrijck een educatieve tuin aangelegd, de Sjanshaof. Het is een participatieproject tussen IVN de Steilrand in samenwerking met BC Broekhin Jenaplan Swalmen Reuver,  Basisschool Bösdael, het DierenRijck, de gemeente en de buurt. De tuin is thematisch ingericht verwijzend naar natuurlijke- en cultuurlijke waarden van  Reuver en zijn omgeving. Met name het gebied Leewen de Weerd bevat veel verborgen schatten. Het is een zgn. belvedère gebied en ligt tussen het park Dierenrijck en de Maas. Dit betekent dat het van groot cultuurhistorisch belang is. In Leewen De Weerd zijn bijvoorbeeld resten te vinden van 3 verdedigingsschansen en een toltoren van kasteel De Keverberg te Kessel. Daarnaast bevat het gebied een verborgen eiland en allerlei andere interessante natuurlijke waarden. Voor de Sjanshaof wordt momenteel door het IVN,  BC Broekhin Jenaplan Swalmen-Reuver en de gemeente Beesel gewerkt aan informatieborden met daaraan gekoppeld lesmateriaal. Dit lesmateriaal wordt via de website Maasrijck.nl ter beschikking gesteld voor scholen en andere geïnteresseerden. Het plan omvat de infoborden over de volgende onderwerpen:

- Bzz-halte
- Huiszwaluwtil
- Van klei tot kleiwaren
- een voelkast
- zand en grind
- zwerfstenen uit het Maasgebied

De Sjanhaof wordt ook gebruikt als startpunt voor de in ontwikkeling zijnde educatieve wandelroutes / apps. Vanuit verschillend perspectief kan het landschap op een laagdrempelige moderne manier beleefd worden.

Het door omgevingsleren ontwikkelde lesmateriaal wordt voor en door leerlingen gemaakt in samenwerking met andere participanten.